Scherf 11B Terwijde

Leidsche Rijn, Utrecht

Scherf 11B Terwijde

Leidsche Rijn, Utrecht

Informatie

In Utrecht in de wijk Terwijde in Leidsche Rijn zijn 102 nieuwe woningen gerealiseerd verdeeld over drie deelprojecten: Het Parkblok, De Wilgenhof en Wijde-Oever. De woningen liggen in het hart van Terwijde aan het Waterwinpark. Ieder deelproject heeft een specifieke kwaliteit die de aansluiting zoekt met het landschap.


De 22 waterwoningen van Wijde-Oever op het Rudolf Kattnigghof liggen op een schiereiland omringd door water en groen. De woningen zijn geschakeld en verspringen waardoor er een gevarieerd beeld ontstaat. Aan de buitenzijde hebben de woningen royale puien met een terras aan het water,  aan de binnenzijde zijn de gevels op de begane grond bekleed met houten latten. Het binnenterrein (ontworpen door DS Landschapsarchitecten) sluit hier naadloos op aan waardoor er een aangename overgang is tussen privédomein en de openbare ruimte.


De Wilgenhof is een haakvormig gebouw van vier lagen met hierin 35 appartementen. De buitenzijde bestaat vooral uit metselwerk met witte kaders met daarin buitenruimtes. Deze zijn goudkleurig en zijn optimaal op de zon georiënteerd. De binnenzijde, met een warme uitstraling, heeft een galerij ontsluiting met sparingen en een ruime overmaat om hier te kunnen verblijven. De mooie binnentuin aan het water kan worden bereikt via een hoge poort.


Het Parkblok, bestaande uit 45 appartementen en een parkeergarage, is het sluitstuk van het Waterwinpark. Het is gesitueerd aan de rand van het park tussen water en groen. Bijzonder aan het ontwerp is de gemeenschappelijke plint die twee volumes verbind. Het lage bouwdeel van drie lagen en de plint zijn opgetrokken uit hetzelfde metselwerk en zullen op termijn deels met groen begroeid zijn. Aan de oostzijde staat hier als eyecatcher een bouwvolume van 6 lagen bovenop. Dit is de hoeksteen van het Waterwinpark. Om dit te benadrukken is hier voor een andere architectonische uitstraling gekozen; een alzijdig volume uitgevoerd in witte aluminium beplating. Tussen de bouwdelen is een collectieve daktuin met uitzicht over het water aan de achterzijde en het park aan de voorzijde.

Programma: 102 woningen

Opdrachtgever: Lunee Vastgoed BV

Ontwerpteam: Kees Bentvelsen, Albert Sikkema, Sven Volkers, Jürgen Metz en Jonathan van Leuzen

Oplevering: 2019

Ontwerp: 2017

Bruto oppervlak: 14.200 m²

Foto’s: Scagliola Brakkee Fotografie