top of page

MENU

Schalkwijk centrum

Haarlem

Schalkwijk centrum

Haarlem

Informatie

Het dak van de parkeergarage is omgetoverd tot een unieke chill-spot genaamd DAK-park. Voor een leuke BBQ of een gezellige picknick. Sporten, lasergamen, dansen, films kijken, airhockey, racen en nog veel meer. De ingang bevindt zich aan de buitenkant van het winkelcentrum aan de Costa Del Sol (tegenover de FEBO).


Winkelcentrum Schalkwijk, 2016

Na vele succesvolle jaren worden veel grote winkelcentra momenteel geconfronteerd met moeilijke tijden. Hun winkelconcept voldoet niet meer aan de hedendaagse behoeften. Winkelen is meer dan ooit een recreatieve activiteit en moet daarom zeer plezierig zijn.


Extra activiteiten en verschillende functies worden een integraal onderdeel van winkelen. Desalniettemin verslechtert het afnemende aantal bezoekers deze situatie nog meer, omdat deze plaatsen hun functie van sociale ontmoeting verliezen - met minder bezoekers komen er meer winkels vrij waardoor het winkelcentrum in een neerwaartse spiraal terechtkomt.


Om dit proces om te keren begon Studio Vinke aan dit winkelcentrum te werken toen het placemaking-project werd gestart.


DAK: juli - september 2016

Een inspirerend project in samenwerking met de eigenaren van winkelcentrum Schalkwijk, de winkeliersvereniging, de stad Haarlem, Triple Threat Community, Dock Haarlem en meer. Een geweldige ommekeer in een jaar; van ruimte naar plaats!


Het Triple Threat-project begon in 2009 en biedt gemakkelijk toegankelijke activiteiten waarin de jongeren kennis kunnen maken met de verschillende elementen van basketbal, dans en levensstijl. Sport wordt hierbij gebruikt als een middel om jonge mensen en hun passie (in dit geval sport) aan de slag te laten gaan.


Triple Threat is een groot succes geworden en heeft nu duizenden mensen kunnen bereiken met verschillende projecten, evenementen en workshops. De pop-upwinkel van Triple Threat is gevestigd in het centrum van Schalkwijk.


DAK: juli 2017

Na het eerste succesvolle seizoen begon de tweede editie van DAK in de zomer van 2017. Dit jaar bood het 5 weken lange project op de lege parkeerplaats nog meer activiteiten en evenementen van nog betere kwaliteit. Het scala aan dingen dat er te doen was, was gericht op verschillende groepen mensen en omvatte verschillende activiteiten, van debatclub voor kinderen, tekenen, wetenschapsclub, schoonheidscursussen voor meisjes tot bootcamp en ieders geliefde basketbal met Triple ThreaT. Volwassenen werden ook niet vergeten en konden genieten van wekelijkse liveconcerten met low budget eten opties.


DAK is een ontmoetingsplaats voor en door Schalkwijkers.


DAK: juli 2018

DAK Schalkwijk is terug! En dit jaar niet alleen op het dak van de parkeergarage (DAK-park), maar ook in het winkelcentrum: DAK indoor! Tot 31 augustus was er een programma vol sport, muziek en eten!


Dakpark: chillen op het dak van de parkeergarageDAK binnen: eerste en tweede verdieping van het oude V&D-gebouwTripleThreat pop-up store: juli 2016

Triple Threat begon als een jeugdinitiatief Schalkwijk dat jongeren de mogelijkheid biedt om op een toegankelijke manier met hun passie in contact te komen. Het Triple Threat-project bestaat uit een grote groep jongeren uit Schalkwijk die zich aanmelden voor het project, de buurt en de wijk.


Onderdak: maart 2017

Enkele weken geleden hebben we OnderDAK geopend in winkelcentrum Schalkwijk! Voortzetting van het DAK-project, OnderDAK nodigt mensen uit om te genieten van een overdekt ontmoetingspunt met multifunctionele vloer, podium, picknicktafels en nog veel meer.


Place Game: februari 2016

Wat ooit een levendig ontmoetings- en winkelgebied was, was niet lang geleden een verlaten gebied door de afname van het bezoekersaantal. Veel bewoners voelden zich niet welkom in het winkelcentrum en de lege plinten deden de sfeer in het winkelcentrum niet goed. De eigenaren en operators wisten dat ze een drastische verandering moesten aanbrengen en aan het einde van 2015 begonnen ze met een placemaking-project. Er zijn veel successen geboekt sinds de Place Game, maar het grootste succes is dat iedereen zich weer thuis voelt in zijn winkelcentrum.

Het volledige Place Game Report vind je hieronder of download het (in het Nederlands).


Place Game: april 2018

In de afgelopen twee jaar heeft Placemaking bijgedragen aan de realisatie van DAK en OnderDAK! Het Placemanagement-team speelde hierin een belangrijke rol. DAK en OnderDAK zijn initiatieven die de komende jaren worden voortgezet. Dit jaar en ook de komende jaren zal er veel worden gebouwd en verbouwd in en rond winkelcentrum Schalkwijk. Om het centrum in deze fase aantrekkelijk te houden, is Placemaking misschien meer dan ooit een effectief hulpmiddel. We benadrukten de Placegame op de openbare ruimte buiten het winkelcentrum, met name om de kwaliteit van de buitenruimte te vergroten en de verbindingen met de omliggende buurten te versterken. Het volledige speloverzicht vind je hieronder of download het (in het Nederlands).

Programma:

Placemaking


Opdrachtgever:

Gemeente Haarlem


Periode:

2016-2018

bottom of page