top of page

MENU

RIDS

Haarlem

RIDS

Haarlem

Informatie

In opdracht van SVE Group werken we samen met Mulderblauw Architecten aan het project RIDS in Haarlem. Het RIDS-terrein is gelegen in het noorden van Haarlem aan het Noorder Buiten Spaarne. Het terrein maakt onderdeel uit van Business Park de Waarderpolder dat via de Waarderweg verbonden is met de rest van Haarlem.


Uit de quickscan van Advies Poelman van den Broek van het industrieterrein de Waarderpolder en de bijbehorende milieucontouren is gebleken dat het mogelijk is om het RIDS-terrein te ontwikkelen voor woningbouw en een sportcomplex. De visie is om van het RIDS-terrein een centrum voor sport en recreatie te maken dat in directe verbinding staat met het nabijgelegen culturele centrum en commerciële centrum van de Waarderpolder. Het culturele centrum van de Waarderpolder bestaat op dit moment uit met name evenementenlocatie de Lichtfabriek en de voormalige gevangenis de Koepel beiden cultureel erfgoed. De IKEA Haarlem en de bedrijven, winkels en het bus- en treinstation aan de overkant worden samen gezien als het huidige commerciële centrum van de Waarderpolder.


Het RIDS-terrein zal binnen dit geheel en binnen Haarlem het sport en recreatie centrum vormen, waar water en watersporten centraal staan. Hiervoor is de activering van het waterfront door het incorporeren van water en watersporten in het gebied van groot belang. Naast sportvoorzieningen moeten ook woon- en commerciële voorzieningen een plek vinden op het RIDS-terrein om zo een mix van wonen, werken en sport te bewerkstelligen. Al met al moet het RIDS-terrein een mixed-use gebied worden met verschillende functies. Hiervoor zal een deel van de huidige gebouwen hergebruikt en getransformeerd worden, een ander deel zal nieuw worden gerealiseerd.

Programma

Centrum voor sport en recreatie


Opdrachtgever

SVE Group


Ontwerpteam

Studio Vinke Stefan Bödecker, Kees Bentvelsen, Byron Wu, Sugandha Gupta, i.s.m. Mulderblauw Architecten


Ontwerp

2020


Bruto Oppervlakte: 

132.000 m²

bottom of page