top of page

MENU

Pensmarkt

Den Bosch

Pensmarkt

Den Bosch

Informatie

In opdracht van CBRE Investment Management heeft Studio Vinke voor het voormalige V&D-pand aan de Pensmarkt in ’s-Hertogenbosch een ingrijpend vernieuwingsplan opgesteld. Het door architect Kraaijvanger in 1963 ontworpen warenhuis is een typisch representant van modernistische architectuur.


Om het voor een deel leegstand gebouw een tweede leven te geven wordt een programmatische verrijking voorgesteld door appartementen aan het winkelareaal toe te voegen. Dit wordt bereikt door de tweede verdieping te transformeren naar woningen en door het optoppen van het geheel.


De met natuursteen beklede gevels vertonen ernstige constructieve gebreken die tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Om de architectonische kwaliteit van het warenhuis te behouden is ervoor gekozen om de natuurstenen bekleding te vervangen door een geperforeerd metalen koperkleurige gevelbekleding. Voor meer transparantie en daglichttoetreding voor de winkels wordt rondom een twee verdieping hoge glazen plint voorgesteld. Houten kaders in deze plint geeft het gebouw een warme en uitnodigende uitstraling. Met de uitwerking van de optopping wordt gerefereerd aan het fijnmazige structuur van de binnenstad van ’s-Hertogenbosch.


Hergebruik van bouwmateriaal, clt houten optopping, toepassing wko installatie, daktuinen met berging en hergebruik van regenwater en riothermie zijn enkele van de voorgestelde duurzaamheidsmaatregelen. Daarmee verkrijgt het gebouw een label BREEAM-Excellent.

Programma

Vernieuwingsplan en transformatie met toevoeging van woningen


Opdrachtgever

CBRE Investment Management


Ontwerpteam

Marcel Fleer, Hans Nijs, Robbie Gerbrandij, Donny Hoogendorp en Bart Haazen.


Ontwerp

2020

bottom of page