top of page

MENU

Delflandplein Placemaking

Amsterdam

Delflandplein Placemaking

Amsterdam

Informatie

Het Delflandplein is het centrum van de buurt, maar vanwege leegstand is de levendigheid ver te zoeken. Verval van straatmeubilair en verlies van gemeenschapsevenementen zijn bijkomende gevolgen. Lokale bewoners kijken uit naar veranderingen omdat ze zich thuis willen voelen in hun eigen buurt. Studio Vinke werkt samen met Ahold om dit plein weer tot leven te brengen.


From Livable to Lovable

Van het blauw schilderen van een openbaar plein tot het realiseren van de gemeenschapsinspanningen op Delflandplein 2018 heeft veel gemeenschap geleide initiatieven gezien. Deze initiatieven brengen een liefdevol Delflandplein dichterbij. Initiatieven varieerden van het creëren van een beachvolleybalveld, houten fietsenrekken en tot het organiseren van een Iftaar-feest. Dit project heeft veel positieve coalities gezien die het hebben helpen groeien tot iets groters.


Schaatsen - Droom(ijs)baan (februari - maart 2018)

Verbeelding tot realiteit, ja succesvol! Dat was het Droombaan-schaatsproject voor de buurt, georganiseerd in de wijk Nieuw West in Amsterdam. De schaatskoorts, de schaatstalenten, maar vooral het gezamenlijke schaatsplezier werd mogelijk omdat handen ineengeslagen werden door een samenwerking tussen de partners van de Delfland Droombaan. We hopen volgend jaar terug te zijn met een sterke baan en een breed scala aan randprogramma's voor scholen en omwonenden.


Nogmaals bedankt voor de samenwerking tussen de Amsterdamse wijk Nieuw-West, Lidl, De Nijs Bouwbedrijf, De Amsterdamse Vastgoed Combinatie, De Key woningbouwvereniging, De KasKantine, Albert Heijn, Golden Garden, Mul Groep, de Combiwel welzijnsorganisatie, De Etalage en Studio Vinke.


Schilderdag (juli 2017)

Op 19 juli organiseerde Studio Vinke zijn eerste schilderdag. Samen met de kinderen uit de wijk Delflandplein hebben ze het plein opgefleurd met kleurrijke kunstwerken. Overdag vonden verschillende activiteiten plaats. De activiteiten waren als volgt: posters schilderen, de straten schilderen, bloemen planten en nieuw stadsmeubilair maken. Samen met kinderen uit de directe omgeving van het Delflandplein hebben we het plein gevuld met kleurrijke kunstwerken. We hebben de kunst gebruikt om de bouwplaats rond het Delflandplein te bedekken en daarmee het plein een kleurrijke boost te geven. Samen met de gemeente kreeg het kunstwerk op het plein een nieuwe verflaag, waardoor het plein een kleurrijke uitstraling kreeg. Naast al het schilderwerk hebben we ook nieuwe bloemen geplant en lieten we de lokale ondernemers de bloemen 'adopteren'. Het was geweldig om voorbijgangers te zien deelnemen aan de activiteiten. We hebben ook een vakman uitgenodigd om te komen helpen met het maken van het nieuwe meubilair en met de hulp van de kinderen werd een nieuwe grote picknicktafel gebouwd. De picknicktafel dient niet alleen als een nieuwe stoel, maar ook als een ontmoetingsplaats, omdat meer dan één groep mensen tegelijkertijd aan de picknicktafel kunnen zitten.


Place Game (mei 2017)

Namens Albert Heijn, Woonstichting De Key, Bouwbedrijf MJ De Nijs en Zonen BV, hield Studio Vinke een Place Game op 19 mei op het Delflandplein, Amsterdam Nieuw West, met als doel de mogelijkheden voor dit gebied te verkennen. Via een Place Game komen we erachter hoe mensen hun leefomgeving bekijken en welke activiteiten ze graag zouden willen zien.


De ideeën van Place Game Delflandplein richten zich vooral op de terugkeer van de leefbaarheid, sfeer en gezelligheid in de omgeving.


Het levensonderhoud in het gebied kan volgens de deelnemers worden gestimuleerd door meer activiteiten te organiseren met ondernemers en bewoners, een kindvriendelijke omgeving voor jong en oud en een ideeën tent waar bewoners en anderen samenkomen om hun behoeften te bespreken en buurtinitiatieven op te zetten. Naast het organiseren van activiteiten, willen deelnemers graag ontmoetingsplaatsen creëren, denk aan nieuwe voedingswinkels en kiosken. De leegstaande gebouwen en de overvloed aan ruimte op en rond het Delflandplein bieden voldoende mogelijkheden voor de ontwikkeling van nieuwe broedplaatsen.

bottom of page