top of page

MENU

Ankie's Hoeve

Beverwijk

Ankie's Hoeve

Beverwijk

Informatie

Ankie’s Hoeve is de zuidwestelijke entree van Beverwijk en ligt in het sfeergebied landgoederenzone zoals beschreven in de stedenbouwkundige visie Stadskant Spoorzone (gemeente Beverwijk, 2023). In de stedenbouwkundige opzet wordt hieraan gerefereerd door het concept ‘wonen op een landgoed’: zoveel mogelijk groen tussen de bouwblokken die de sfeer van een landgoed uitdragen. Dit groen heeft een open en toegankelijk karakter zoals ook terug te vinden is in de rest van de landgoederenzone. De positie als één van de hoofdentrees naar de stad versterkt het belang van de monumentaliteit van zowel het groen als de gebouwen om zo een ‘groene entree van de stad’ te vormen.


Het plan heeft een pleinzijde en een landgoedzijde. De pleinzijde is vormgegeven als een stedelijke wand die het plein de halve Maan afmaakt. Op de belangrijkste zichtlijnen bevinden zich doorbraken naar de achterliggende landgoedzijde. Zo ontstaan drie blokken met elk een eigen vorm en karakter waartussen het groen door spoelt.


De blokken trappen af naar de landgoedzijde waardoor de getrapte bouwvolumes als een groene canyon de schaal van de volumes kleiner maakt en betrekt bij de landschappelijke inrichting van de buitenruimte. De blokken zijn sculpturaal en staan zo los in het groen. Doordat elk blok op de directe context reageert, ontstaan eigen identiteiten: de Pleinwachter gericht op het plein, de Poortwachter gericht op de entree en de Seinwachter gericht op de spoorlijn. Te midden van de landschappelijke zijde bevindt zich een hoger accent, de Parkwachter, die zich richt op het park.


Om levendigheid te creëren, wordt ingezet op een publieke verbinding door het plan heen. Langs deze openbare verbinding worden commerciële functies geschakeld waardoor een gemengd stedelijk gebied ontstaat. Aan de landschapszijde komt een horecagelegenheid, wat verdere levendigheid stimuleert. Het gehele plan is autoluw, waardoor zoveel mogelijk ruimte wordt ingezet om de buitenruimte te vergroenen en landschappelijk in te richten met een landgoed-waardig kwaliteitsniveau.

Programma

210 woningen, horecagelegenheid en commerciële functies

In opdracht van:

Smit’s Bouwbedrijf

Ontwerpteam:

Bart Haazen, Nicole Schnelle, Liana Arpinte, Andrea Banu, Neyalko Balev, Ed van Vulpen, Jurgen Metz

Oplevering

Ca. 2026

Ontwerp

2023-2024

Meer informatie: 

https://ankieshoeve.nl/

bottom of page